Tea preparation - a meeting of heart and mind

It’s natural to sit in front of a piano for the first time and feel overwhelmed - where do I begin? Many feel this way sitting in front of a tea set. You’ve bought the best tea from Chado, now how to do it justice? Just like no one can explain the one correct way to play the piano, the exciting part about tea preparation comes in refining your approach to it. Not in only following rules. Sure, we need guidance to begin, and then lots of experimenting and practice (no skipping that phase!) but after that, it’s your feel for the leaves which counts most.


Know your water!

Any student of tea usually begins with drinking different waters with great awareness. If we cannot understand the fine differences between waters, how can we hope to appreciate the subtleties of the finest teas? For fun, drink different waters from similar cups and see what you notice. Water is the mother of tea and all of life; a fine tea will be ruined served in Old Town tap water. Wherever possible, take care to use fresh water that has retained some of its life and mineral properties. Unpolluted spring water is the best (especially if prepared out in nature!), but filtered will do if that’s impossible, possibly remineralised with crystals or stones.


Tee valmistamisest võib mõelda nagu söögitegemisest - tulemit mõjutab see, mis toorainet kasutada, kui palju, kuidas ja kui kaua seda töödelda. Teed tehes võiks seda tõepoolest samuti valmistadaTassitäit teed kujundavad peamiselt neli tegurit: teelehtede kogus, vee kogus, vee temperatuur ja tõmbeaeg. Põhjalikumal lähenemisel teele saavad määravaks ka teenõude materjal ja valmistaja meeleseisund! Nende nelja põhilise teguri vahel tasakaalu leidmine on aga pelgalt veidikese aja ja harjutamise küsimus...


"

"

Aga kuidas on rohelise teega? Kas heledamad teed ei vaja mitte madalamat veetemperatuuri ja tumedamat kõrgemat? Kuidas üldse aru saada, et vesi on nüüd 70 või 80 kraadi? Mis on parim tulemus ja õige vastus? 

Kuidas on tee kogustega, olen kuulnud, et ühte väiksesse teekannu pannakse korraga väga palju teelehti!?


"

"

Selliseid küsimusi kohtame igapäevaselt ja segadus on täiesti arusaadav. Teisalt on raske öelda ühte kindlat vastust. Üldjuhul jah, heledamad teed - rohelised, valged - vajavad veidi jahedamat vett, muutudes liiga kuuma veega lihtsalt mõruks ja kibedaks. Selleks võib kasutada kas termomeetrit või valades keema läinud vesi teise nõusse välja ja lastes sel umbes 2 minutit jahtuda enne lehtedele peale valamist. Jaapani roheline tee annab eriti hea tulemuse veelgi madalama veetemperatuuriga. Tumedamad teed kannatavad enamasti kuumemat vett ja pikemaid tõmmiseid. Kõige selle juures saame siiski jagada vaid soovitusi!

Olgugi et Aasia teemeistrite jaoks on harjumuslik täita teekann suures osas teega võib tunduda see meie jaoks võõrastav ja raiskav. Ühelt pool see on lihtsalt nende teevalmistamise viis, teha palju lühikese tõmbeajaga tõmmiseid, teisalt on hea tee Aasias lihtsalt palju kergemini kättesaadav kui Euroopas ning vahest tuntakse seal, et võivad seda julgemalt kasutada. Soovitame siiski alustada väiksemate teekogustega ja tahtmise korral neid aegamisi suurendada. Ning aeg-ajalt katsetada, mis juhtub kui kasutan seekord poole rohkem teelehti ja lasen neil poole vähem aega tõmmata! Või kasutada väiksemaid nõusid ning juua tassitäis teed hoopis 4-5 järjestikkuse eri tõmmisena väiksemast teekausist! Samuti on omal kohal ja vägagi tervitatud mõnikord kõigest mõne teelehe kasutamine otse tassist/kausist (st ilma mingi sõela või filtrita, jusnagu pätikohv). Olukorras, mil sul on mõnd väga erilist ja head teed 10g, tasuks siiski jagada see näiteks kahe meeldejääva teeseansi peale ära, pigem kui jaotada kokkuhoiu mõttes viieks väiksemaks. See kogemus on tõenäolisemalt rikastavam ja annab parema tulemuse.



Kuldne reegel

Kui anda üks ja ainus reegel siis see oleks - kasutades täislehe kvaliteetset teed siis samadest lehtedest saab ja nad on mõeldud mitme tõmmise valmistamiseks. Pole vaja pärast ühte tõmmist teed ära visata. Avasta, mida sellel ilusal taimel sulle veel varuks on! See on meie üks kuldne lähtepunkt tee valmistamisel ja see on hea algus. 

Paar küsimust millele mõelda:


- Mis laadi sündmusega on tegu? Kui soovid valmistada pigem tugevat tumedat teed siis tulevad kasuks kõrgem veetemperatuur ja pikem tõmbeaeg või tuleks kasutada rohkem teelehti.


- Kas plaanite istuda pikemalt teelaua ääres ja juua 10-15 tassikest või pigem paar tassi vestluse kõrvale? Pikema teejoomise jaoks kasuta kannus rohkem teelehti üheskoos lühemate tõmbeaegadega. See aitab teel kenasti avaneda ja rohkem peeneid nüansse välja tuua.


- Millist liiki teed plaanid valmistada? Heledamad teed soovivad üldiselt veidi jahedamat veetemperatuuri ning on pigem ergutava mõjuga. Tee valimisel võid lähtuda oma maitse-eelistusest, sündmusele kas pigem käivitavat või rahustav-keskenduvat mõju taotledes, ilmast ja aastajast lähtudes või ...


Lehed ja vesi - lihtsaim teevalmistamine

Lehed kausis või kausitee on termin, mida teemeister Wu De Global Tea Hutist kasutab kirjeldamaks maailma esimest ja lihtsaimat teevalmistamise viisi - pane mõned oma lemmik teelehed teekaussi/-tassi, vala peale kuum vesi, joo kauss tühjaks ja vala uus vesi peale! Sedasi võib jätkata joomist 3, 4 või rohkemgi tassitäit. Pole vaja muretseda koguste, temperatuuride, tõmbeaegade pärast...selle kõik võib südamerahus kõrvale panna ja lihtsalt nautida. Ideaalne viis näiteks päeva alustamiseks!


 * Illustratsioonid Wu De, Global Tea Hut

www.teadyedart.com