Global Tea Hut

Ajalugu ja pärimus Global Tea Hut


Me oleme mitmete aastate vältel elanud nii FirstFlushi kui ka Chado vahendusel Tee Elu, kohates üle maailma sadu inimesi, kes tegelevad teega. Üldiselt võib öelda, et Tee Inimesed on üks tore punt. Nad on ehk veidi tundlikumad kui paljud teised, proovivad elada oma elu tervislikumalt, mõeldes rohkem loodusele, on võimelised istuma ja kuulama, mida ka teistel öelda on. Ent eelmisel aastal kohtasime Taiwanil tee armastajate seltskonda, kes kehastasid oma olemusega täielikult tee vaimu. See kohtumine on ergutanud Chado teepoe pühendumust tutvustamaks Eesti inimestele teistsugust lähenemisnurka teele. Vaatenurka, mis kõneleb rahust, tähelepanust, austusest, pühendumisest – aga ka lõbust.

GTH
Global Tea Hut on Miaolis, Taiwani saarel paiknev teekeskus, mis pakub rändajatele võimalust peatuda mõneks tunniks või päevaks, et elada Tee Elu — ning seda tasuta.
Õpetaja Wu De (Aaron Fisher) istub koos oma õpilaste ja külalistega, keskendudes käesolevale hetkele, nautides teed vaikuses või vestluses kõigest, mis puudutab teed. Kujutage vaatepilti: rahvusvaheline tee armastajate seltskond, üheskoos ühel maailma kõige kaunimal maal. Nad einestavad tervislikult, istuvad ühiselt mediteerides, olles ümbritsetud ruumide viisi puhta, orgaanilise teega, mis pärineb tihti vanadelt tarkadelt teepuudelt. Selline olemise viis aitab vaigistada rahutut, lärmakat meelt ja suunata tähelepanu kaunites tassides oleva vedeliku maagilisusele.
Global Tea Hut ei ole paik, kuhu minna, kui soovite õppida antioksüdantide või Inglise teekultuuri ajaloo kohta. Üheskoos arutatakse erinevate tee valmistamise anumate eelistest ja puudustest, tehakse “katsetusi” võimendamaks tundlikust teetassis peituvatele nüanssidele, juuakse vaid mahetoodetud (enamasti väikefarmerite) teesid, jagatakse teadmisi mõndade maailma kõige ainulaadsemate teelehtede kohta.
Keskus elatub üksnes annetustest ja oma loodud kunsti müümisest. Äriks kasvamine oleks vastuolus nende eesmärgiga levitada tee vahendusel rahu ja heaolu. Lisaks eelnimetatule, korraldab teekeskus ka teede degusteerimisi ja arutelusid, seda loomulikult tasuta, jagades seeläbi hingeruumi, vaikuse ning tee atmosfääri.
Keskuse eesmärk on laieneda, et võtta vastu järjest enam külalisi, korraldada avalikusele suunatud tee üritusi ning ühendada teesõpru looval viisil, mis ei põhine kaubanduslikul edul.

See kõlab kaunilt – kuid Taiwan on kaugel.
Kõigil ei pruugi olla võimalust reisida Taiwani, aga see ei takista ettevõtmisega kaasa löömist. Global Tea Huti koduleht on selleks hea alguspunkt. Registreerides saabub Teie postkasti igakuine uudiskiri, mis pakatab äärmiselt väärtuslikest mõtetest, kuidas teha teed, teelehe saladustest ning soovitustest, kuidas elada oma elu rahulikumas tempos. Lisaks sellele saavad kõik registreerijad iga kuu teatava koguse mõnda väga erilist teed.
Võime teile kinnitada, et uudiskirjas kirjutatu erineb märkimisväärselt kõigest, mida võite lugeda mõnest teeblogist. Laiali saadetud teed on mõeldud ühendamaks erinevate paikade tee armastajaid, tutvustamaks inimestele puhtaid (pestitsiidivabu!), heast energiast pakatavaid teesid, mis kannavad teekeskusele omast vendluse vaimu.
Kodulehel on ka foorum, kus arutatakse teemadel, mis jäävad paljudel teistel teega seonduvatel veebilehtedel tõstatamata. Chado teepood soovitab südamest kõigil oma andunud teesõpradel, kes soovivad astuda teemaailmas järgmist sammu, uurida Global Tea Huti tegemiste kohta. Tee võib olla palju enamat, kui pelgalt tervislik jook.

Viisid, kuidas saate panustada (ja ise kogemuse võrra rikastuda!)
• minnes veebilehele www.globalteahut.org ja registreerudes igakuisele uudiskirjale (20USD, umbes 15€ kuus)
• kõneledes sellest projektist oma teed armastavale sõbrale
• Ostes Light Meets Life (GTH poolt alustatud projekt, mis kogub raha samanimelise teefarmi/õppekeskuse rajamiseks Taiwani mägedesse) teekooke meie Chado teepoest.
• Chado teepood (Uus tn 11, Tallinn) müüb Õpetaja Wu De maalitud taieseid. Raha saadetakse keskusele toetamaks nende ettevõtmisi. Ostes saate endale ilusa, teega seonduva kunstiteose mõistliku hinna eest (ligemale ainult materjali ja raamistamise maksumus), lisaks veel teadmise, et kulutatud raha leiab omale uue elu teetassis. Külastage meid Chado poes või kirjutage meile ning me saadame Teile ülevaate olemasolevatest teostest.
• Kui soovite kogeda maailma rahulikumalt, ehk oleks hea mõte lugeda raamatuid? GTH koduleht müüb mitmeid Wu De (Aaron Fisher) raamatut, sh  „Way of Tea“ — kirjatükki, mis kuulub nende väheste tee teemaliste raamatute hulka, kus Tee Elu elamist käsitletakse spirituaalse ja inimliku elu elamise vääramatu osana. Peame ütlema – trotsides ohtu kõlada liialt mesise Amazoniliku reklaamina – et see raamat on just kui Eckhart Tolle teetassi äärsed pajatused või tassis peituv Zen, mis on auranud ridade vahele. Lühidalt öeldes on tegu elementaarse lugemismaterjaliga kõigile, kes soovivad integreerida tee ja selle joomise oma isikliku kasvu põnevasse teekonda.


Tekst: Steve Kokker
Kaanefoto: Rivo Sarapik

Vanemad postitused Uuemad postitused