Chado blogi — Ajalugu ja pärimus

Viis põhjust, miks juua teed

Emili Kolk Ajalugu ja pärimus Teemõtisklused

Viis põhjust, miks juua teed

Võib-olla on see paljudele ilmselge, miks teed on hea juua. Võib-olla nii mõnigi ei taha teest midagi kuulda. Siinkohal väljatoodud põhjused ei püüa üht teiseks rääkida ega innustada kedagi „teeusku“ pöörduma. Samuti ei pürgi siinne loetelu analüüsima kofeiini, aminohapete või l-teaniini mõju inimesele. Alljärgnevad põhjused teejoomiseks on subjektiivsed, inimlikul kogemusel põhinevad, poolpoeetilised ning vaid mõned paljudest. Loodetavasti leiab hea lugeja neis midagi äratuntavat ning kui hästi läheb, siis ehk innustab see enda jaoks loetelu jätkama. Ent võib-olla läheb ta juba nüüd lihtsalt oma elukesega edasi, just nii hästi kui oskab. Igal juhul on hea, kui inimene teeb just seda, mis...

Loe lisa →


Hea päev teepoes

Emili Kolk Ajalugu ja pärimus Teemõtisklused

Hea päev teepoes

Aga kuidas siis on ikkagi see töö teepoes? Tihti kuuleme oma poe külalisi heatahtlikult õhkamas, et küllap on see ikka maagiline töökoht – saad päevad läbi juua parimaid teesid, kuulata rahulikku muusikat ning jagada teemaailma tarkusi huvitunud inimestega. See on kindlasti kõike seda. Kuid mõnikord tundub, et ka kõike muud! Milline on meie teetöö ning kas ses leidub tõesti ainult maagilist võlutolmu?

Loe lisa →


Genmaicha - tee ja riisi sõprus

Emili Kolk Ajalugu ja pärimus Japanese green tea Teeliigid

Genmaicha - tee ja riisi sõprus

Genmaicha tähendab jaapani keelest otsetõlkes pruun riis (genmai 玄米) ja tee (cha 茶). Ning tõepoolest, tegu on Jaapanist pärit vana retseptiga, kus roheline tee segatakse samas koguses röstitud riisi teradega. Selline tee on lustaka väljanägemise ning maitsega ja tuntavalt eripärane teiste roheliste teede kõrval. Kergelt puljongise maitsega tee sobib hästi mistahes jaapanipäraste roogade kõrvale ning loomulikult ka niisama nautimiseks. Kuidas tekkis riisi ja tee jook? Genmaicha päritolu kohta leidub mitmeid müüte, levinuim räägib, et kui põlluharijast teener oma isandale teed valmistama hakkas, siis pudenesid tema varrukast mõned riisiterad teekannu. Isandale aga tee väga maitses ning nõudis seda juurde. Nõnda oligi...

Loe lisa →


Tee olemuse kroonika

Chado Teepood Ajalugu ja pärimus Teemõtisklused

Tee olemuse kroonika

Cho-ui Uisun (1786-1866) oli vilunud kalligraaf ja poeet, keda tuntakse muuhulgas tänu 1830. aastal kirjutatud Cha Jin Seon ehk “Tee olemuse kroonika” järgi, milles ta tutvustab peamisi põhimõtteid teelehtede töötluse ja tõmmise valmistamise kohta. ...

Loe lisa →


Wabi-sabi - tee-esteetika alus

Timo Einpaul Ajalugu ja pärimus Teemõtisklused

Wabi-sabi - tee-esteetika alus

Rääkides teetseremooniast – olgu siis tegu Jaapani, Hiina või Korea päritolu vormiga – jõuame varem või hiljem meeleoluni, mida kirjeldab kõige paremini jaapani keelne sõnapaar wabi-sabi. Võib-olla oled kuulnud teepoes kedagi vaimustunult kommenteerimas: „See teekann on nii wabi-sabi!“ ning teine osapool kiidab entusiastlikult takka...

Loe lisa →