Cho-ui Uisun (1786-1866) oli vilunud kalligraaf ja poeet, keda tuntakse muuhulgas tänu 1830. aastal kirjutatud Cha Jin Seon ehk “Tee olemuse kroonika” järgi, milles ta tutvustab peamisi põhimõtteid teelehtede töötluse ja tõmmise valmistamise kohta. ...
Rääkides teetseremooniast – olgu siis tegu Jaapani, Hiina või Korea päritolu vormiga – jõuame varem või hiljem meeleoluni, mida kirjeldab kõige paremini jaapani keelne sõnapaar wabi-sabi. Võib-olla oled kuulnud teepoes kedagi vaimustunult kommenteerimas: „See teekann on nii wabi-sabi!“ ning teine osapool kiidab entusiastlikult takka...
Teemaailmas pole kuulsamat nime kui Jaapani teemeistri Sen no Rikyu. 16. sajandil Lääne-Jaapanis kaupmehe perre sündinud mees hakkas õppima teed hilises teismeeas ning püüdis oma pühendumuse ja provokatiivse stiiliga kohaliku feodaalvalitseja tähelepanu, kes võttis ta teemeistrina oma teenistusse...
Mingi dünastiast (1368-1644) kujunes tee dünastia – aeg, mil tee joomise kombed laialdaselt muutusid ja kus ilmavalgust nägid muuhulgas ka oolong tee kui ka punane tee, millest viimane moodustab tänasel päeval 80% kogu maailmas joodud teest. Üks esimesi punaseid teesid oli Kagu-Hiinas Wuyi mägedest pärit Lapsang Souchong – männisuitsu aroomiga tee, mis jääb igale joojale eredalt meelde...
Käesolev artikkel kõneleb mehest, kes kehastab tee-elu elamise põhimõtteid kõige ehedamal moel. Gao Dingshid võib liialdamata pidada Taiwani kõige kuulsamaks teefarmeriks, kes on saavutanud hiljuti tuntuse ka Hiinas. Ta võttis kasutusele väjendi “metsik tee” (ye cha) aastal 1992 kirjeldamaks teed, mida oma kujutluspildis luua soovis – teed, mis oleks enam kui lihtsalt ökoloogiline, pestitsiitide vaba, vaid tõeliselt metsik, inimkäest puutumatu...