Chado blogi — Teeliigid

Aasta esimesed Jaapani rohelised teed!

Chado Teepood Japanese green tea Teeliigid

Aasta esimesed Jaapani rohelised teed!

Shincha, tõlkes “uus tee”, on kõige varajasem kevadine korje, mis toimub sõltuvalt aastast ja taimesordist nädal kuni kaks enne tavapärast aasta esimest korjet. Saagiks valitakse vaid kõige nooremad ja õrnemad vasttärganud lehed, mida aurutatakse väga lühidalt. Shincha on omamoodi kevadtervitus, esmane pilguheit ning sissejuhatus uude hooaega.

Loe lisa →


Maagiline mate

Timo Einpaul Teeliigid Yerba Mate

Maagiline mate

Kord kaua aega tagasi jättis guaraani indiaanihõim oma vana surma lävel hõimumehe endast maha üksi metsa surema. Aastaid hiljem, suureks hämminguks, kohtusid nad vanamehega taas. Mees polnud mitte ainult üksi metsas ellu jäänud, vaid nägi välja palju noorem ja särasilmsem ning lausa pakatas eluenergiast...

Loe lisa →


Mis on matcha?

Chado Teepood Japanese green tea Matcha Teeliigid

Mis on matcha?

See, mida me tänapäeval matcha teeks kutsume, on pärit Hiinast Songi dünastia ajast. Kuid ka Jaapani teetseremoonial kasutatakse pulbrilist teed. Just seetõttu on matcha rohkem tuntud kui Jaapani, mitte Hiina tee. Kuigi pulberteesid toodetakse ka Hiinas, pole nad enamasti sama kvaliteetsed kui Jaapanis. Kuidas muutus Hiina traditsioon hoopiski Jaapani omaks?

Loe lisa →


Lapsang Souchong - esimene punane tee

Timo Einpaul Ajalugu ja pärimus Teeliigid

Lapsang Souchong - esimene punane tee

Mingi dünastiast (1368-1644) kujunes tee dünastia – aeg, mil tee joomise kombed laialdaselt muutusid ja kus ilmavalgust nägid muuhulgas ka oolong tee kui ka punane tee, millest viimane moodustab tänasel päeval 80% kogu maailmas joodud teest. Üks esimesi punaseid teesid oli Kagu-Hiinas Wuyi mägedest pärit Lapsang Souchong – männisuitsu aroomiga tee, mis jääb igale joojale eredalt meelde...

Loe lisa →


Jaapani teede rikkalik maailm

Timo Einpaul Japanese green tea Teeliigid

Jaapani teede rikkalik maailm

Jaapani teed kõnelevad enamjaolt elegantsist ja väljapeetusest, täiusepüüdest. Need peened tumerohelised nõeljad lehed rabavad ülevoogava värskusega, teadvust avardava ja joovastava maitsepahvakuga, kus on tunda rohtjat magusust ja merd...

Loe lisa →