Puerh teistpoolt piiri - Põhja-Vietnami džunglitee

Puerh on lugu Hiina piirialade, Yunnani provintsi rahvaste ekstsentrilisest fermenteeritud teest, mis on viimaste kümnendite jooksul muutunud üheks kõige eksklusiivsemaks ja hinnalisemaks teeks maailmas. Tee on tuntud oma unikaalse subtroopilise lokkava kasvukeskkonna poolest, kus võib leida kasvamas mitmesaja aasta vanuseid teepuid (mille lehtedest valmistatud tee tavatseb olla lihtsalt vapustav, nii maitses kui ka tundes), ning oma laagerdunud aastakäiguteede poolest.

Taasleitud vaimustus kiirrongide tuhiseval kiirusel arenevas Hiinas kui ka rahvusvahelisel areenil on kinnitanud vana ütlust, et “kõik kallid asjad ei ole uhked, aga kõik uhked asjad on kallid.” Kõrgkvaliteetse vanadelt puudelt korjatud tee leidmine muutub hüppeliselt kasvanud nõudluse tõttu ajas järjest raskemaks. See survestab teetootjaid ja kaupmehi otsima nö “peidetud pärleid” veel vähemtuntud ja raskemini ligipääsetavatest Yunnani küladest, kus aeg on veel kuni hiliseni käinud omasoodu tempos, inimeste identiteet, uskumused ja pärimus on olnud sajandeid tugevalt seotud teetaimega. Nii kohtame modernse elu paradoksi – uus asfalteeritud tee toob kõige vähemarenenud provintsi kaugetesse küladesse uue elu ühes võimaluste, jõukuse ja ühendatusega, ent juurib inimesed lahti oma traditsioonilisest põlvest põlve kanduvast eluviisist. Pojad ja tütred kolivad linna, hinnad tõusevad ja majad kerkivad. Üks läbivaid motiive erinevatel reisidel teepiirkondadesse on olnud traditsiooniliste oskuste järk-järguline kadumine – kui rõhuasetus on järjest enam efektiivsusel ning kasumil, mis saavutatakse läbi masineerimise ja protsesside standardiseerimise, muutuvad meisterlikkus ja kvaliteet pahatihti vaid tühjadeks sõnadeks.

Iga sedasorti vana ja uue maailma kohtumispunkt on uus võimalus – mida võtta, mida jätta – ning olles ühe uue tee alguses, on võimalik õppida ka naabrite kogemusest. Nii jõuamegi teiselpoole inimseatud piiri Põhja-Vietnamisse, mis on suuresti sama loodusliku keskkonna jätk. Siin kõrguvad liivakivist ja graniidist mäetipud, mis vahelduvad sügavate orgude ja kanjonitega, põhjas looklemas jõesäng. Järsud mäenõlvad on suurema osa aastast kaetud müstilisi tundmusi tekitava udulooriga. Kõige põhjapoolseim Ha Giangi nimeline provints on koduks kahekümnele vähemusele, kes elatuvad lisaks teele veel teiste põllusaaduste ja loomade kasvatamisest, elades tihtipeale külades, kuhu võib jõuda jätkuvalt vaid jalgsi või mootorrattaga. Külades võib märgata traditsioonilises stiilis maapinnast postidega kõrgemale tõstetud rookatusega puitmajakesi. Lõviosa selliste külade äärealade metsades kasvavad metsikud vanad teetaimed, samad (ja teised) teetaime alamsordid nagu Yunnanis, nagu ka mikroorganismide kultuurid, mis on tee edukaks fermenteerimiseks vajalikud. Seda kõike ilma ülepaisutatud hindadeta.

Vietnam võib olla täna tuntud eelkõige niiöelda mahuteede, teesegude valmistamiseks mõeldud odava tee poolest, aga see on kiiresti muutumas – head teed on Põhja-Vietnami mägedes palju ning sel on oma distinktiivne karakter ja meeleolu. Siinsed väikesed teefarmid on pereärid, mis enamasti moodustavad oma korjatud lehtede töötlemiseks ja turundamiseks kooperatiive. Nii seistakse vastu Hiina ärihiidude, kes on alati varmad otsma kokku esmase töötluse läbinud lehti (maocha) survestades peale omale sobivat kõige võimalikumat madalaimat hinda. Tee müüakse sealjuures teiselpool piiri Yunnani puerhi pähe või siis transporditakse edasi Guangxi provintsi, kus seda kasutatakse Liu Bao tee valmistamiseks. Teadlikkus oma looduslike aarete üle kasvab – Põhja-Vietnamis on käiku lastud mitmeid riiklikke programme kaitsmaks sealseid iidseid teepuid ja säilitamaks looduskeskkonda, nagu ka regionaalseid programme Asian Development Banki (ADB) ja Jaapani JFPR fondi poolt.

Meie fermenteeritud teede valikus võib leida ka Vietnami „sheng puerhi“, mis on korjatud 2021. aastal üle saja aasta vanustelt teetaimedelt, mis kasvavad Ha Giangi piirkonnas, Põhja-Vietnamis 1200 meetri kõrgusel mägedes. Tee on suitsune, ent magus ja puuviljane, aprikoosjas ning metsiku mee paitava järelmaitsega, mida on tunda kurgu tagaosas. Huvi korral võid kaeda teed meie e-poest vajutades siia:

https://www.chado.ee/collections/sheng-puerh/products/2021-vietnam-old-growth-sheng-puerh


Vanemad postitused