Jinsong Yu eripärane puerh tee vanadelt metsikutelt taimedelt

Käesolev kuu on meil hea meel teile tutvustada Taiwani teemeistrit Jinsong Yu'd, kes on paljude meie traditsiooniliselt valmistatud tooreste ehk sheng puerhide autor. Yu on alates 1990. aastate algusest seotud mitmete teeaedadega Yunnanis ning valmistanud oma puerh teesid.

Nimelt on taiwanlased mänginud 20. sajandi teises pooles pärast Mandri-Hiina tormilisi aegu ja suuri ühiskondlikke ümberkorraldusi piirkonniti olulist rolli teetööstuse taasloomises, nii läbi oma know-how kui ka investeeringute. 1970. ja 1980. aastad tõid Taiwanil, kui ühel Aasia tiigritest, kaasa tee tootmises tugeva industrialiseerumise laine, mis jättis sellega kaasnenud tee kvaliteedi languse ja uute teestiilide (nagu näiteks väheoksüdeerunud kõrgmäestiku oolongid) tõttu paljud niiöelda vanakooli teearmastajad pettunuks. See ajendas neid pöörduma vähempopulaarsemate, traditsioonilisemate teede nagu puerh poole ning Jinsong Yu ei olnud selles osas erand.

Enne oma teeäri alustamist oli Jinsong Yu kunstnik ja kalligraaf. Armastus tee vastu tekkis aegamisi läbi keraamika, täpsemalt Yixing savinõude. Yu maneeris kumab tõelise tee-entusiasti ehk hiinakeeli cha ren'i vaim -  siiras lapselik vaimustus teest ning vahetu soov seda kõigi teistega jagada. Sarnaselt nagu meisterkokad rõhutavad tooraine kvaliteedi tähtsust, peab Yu kõige olulisemaks teetaimede tervist ja vitaalsust. Tema valmistatud tee ei pärine konventsionaalsetest teeistandustest, kus teetaimed on pahatihti kasumi teenimise huvides jõuliselt inimtahtele allutatud, eirates loomulikku looduslikku kulgu, vaid tegu on üldjuhul vanade, ajaloo keerdkäikudes hüljatud teeaedadega, mis on pika aja vältel metsastunud. Üks mitmesaja aasta vanune teetaim on näinud paljude inimpõlvede vahetumist, erinevaid riigikordi ja konflikte, tarbitavale teele omistatud rahalise väärtuse kasvu ja langust - igal taolisel hüljatud ja taas kasutusele võetud teeaial on oma lugu. Puerh teede maailm on muuhulgas eripärane, kuna Yunnanis kasvavad teetaime alamsordid ja kohalik kliima võimaldab teetaimel elada väga vanaks ning puude vanus ning piirkonna maine (sest nagu loodusproduktidele omane, on igal piirkonnal on oma distinktiivne maitse) dikteerib suuresti ka hinna ning seda hea põhjusega - vanematelt taimedelt korjatud tee on lihtsalt vägagi erilise maitse ja energeetikaga ning mida rohkem sellist sorti teedega kokku puutuda, seda rohkem õpime seda väärtustama.

 

Teeaedades, kust Yu teed pärinevad, korjatakse lehti vaid kord aastas, lastes ülejäänud aastal taimedel end koguda. Teetaimi ei kärbita, vaid neil lastakse omasoodu kasvada, seetõttu annavad taimed vähem lehti ja eripärase võra kuju tõttu on neid raskem korjata. Taimi ei väetata ega pritsita taimekaitsevahenditega. Ainuke viis, kuidas taimi ergutatakse, on läbi mulla kobestamise. Raskesti ligipääsetavates teeaedades tehakse esmane lehtede närtsitamine metsapõrandal tekstiili peal ning metsa on kaasa toodud puudega köetav vok pann, et õigel ajahetkel lehed läbi praadida (hiina kl. sha qing). Yu reisib iga aasta kevadel korje aegu Yunnanisse, et kõiki etappe suunata valmistamaks enda soovitud teed.  

Lisaks valitud taimedele ja hoolikale töötlusele on Yu teede eripära ka suur tähelepanu heal hoiustamisel ja laagerdamisel. Yu praktiseerib kuivhoiustamist, mis puerhi kontekstis tähendab tee umbes 65% õhuniiskuse ja 25-29C juures hoiustamist. Sedasi “kuivalt” hoiustatud tee vananeb mõneti aeglasemalt, ent keerukamalt ning tõepoolest, see on vägagi tuntav tee maitses. Kümnend või rohkemgi vanandatud tee on keeruka maitseprofiili ent siidise tekstuuriga, teetõmmis on värvuselt selge ja klaar, mitte hägune, ning teel pole kummalisi kõrvalmaitseid, mis hooletust laagerdamisest võivad tekkida. Eukalüpt, münt, kamper, metsik suitsune mesi. Tee järelmaitse on pikk ning suus arenev, tunne kehas aktiivne, ergutav, ent sõbralik.

Jinsong Yu teed leiad huvi korral siit.


Vanemad postitused Uuemad postitused