Chado blogi
Tõeline matcha elamus - Nakanishi Hanomi matcha
Chado Teepood

Käesolev kuu soovime tutvustada teile üht pika ajalooga pereäri, kellelt pikisilmi oodatud tee nimega Hanomi on just jõudnud me lettidele - tegu on ühe kõige erilisema matcha teega, mida oleme pakkunud. Nakanishi teeaia lugu ulatub 250. aasta taha Edo ajajärku, kus Yoshiaki Nakanishi esivanem Bunyomon hakkas Kyoto piirmail Uji jõe kaldal teed kasvatama. Pealinn Kyoto oli Jaapani teekultuuri epitsenter ning matcha kõrval oli tekkimas uus põnev roheline tee, millel nimeks sai sencha. Varasema vispeldatud pulbertee kõrval valmistati suurtes kannudes nõeljatest lehtedest rohu- ja merevetika maitselisi tõmmiseid. Uus sencha pakkus leevendust pulbertee tugevalt formaalsele tarbimisviisile ning sobis hästi argiellu, selles oli...
Kas kingitusi on vaja teha?
Emili Kolk

Viis põhjust, miks juua teed
Ajalugu ja pärimus Teemõtisklused
Emili Kolk

Võib-olla on see paljudele ilmselge, miks teed on hea juua. Võib-olla nii mõnigi ei taha teest midagi kuulda. Siinkohal väljatoodud põhjused ei püüa üht teiseks rääkida ega innustada kedagi „teeusku“ pöörduma. Samuti ei pürgi siinne loetelu analüüsima kofeiini, aminohapete või l-teaniini mõju inimesele. Alljärgnevad põhjused teejoomiseks on subjektiivsed, inimlikul kogemusel põhinevad, poolpoeetilised ning vaid mõned paljudest. Loodetavasti leiab hea lugeja neis midagi äratuntavat ning kui hästi läheb, siis ehk innustab see enda jaoks loetelu jätkama. Ent võib-olla läheb ta juba nüüd lihtsalt oma elukesega edasi, just nii hästi kui oskab. Igal juhul on hea, kui inimene teeb just seda, mis...
Jinsong Yu eripärane puerh tee vanadelt metsikutelt taimedelt
Chado Teepood

Käesolev kuu on meil hea meel teile tutvustada Taiwani teemeistrit Jinsong Yu'd, kes on paljude meie traditsiooniliselt valmistatud tooreste ehk sheng puerhide autor. Yu on alates 1990. aastate algusest seotud mitmete teeaedadega Yunnanis ning valmistanud oma puerh teesid. Nimelt on taiwanlased mänginud 20. sajandi teises pooles pärast Mandri-Hiina tormilisi aegu ja suuri ühiskondlikke ümberkorraldusi piirkonniti olulist rolli teetööstuse taasloomises, nii läbi oma know-how kui ka investeeringute. 1970. ja 1980. aastad tõid Taiwanil, kui ühel Aasia tiigritest, kaasa tee tootmises tugeva industrialiseerumise laine, mis jättis sellega kaasnenud tee kvaliteedi languse ja uute teestiilide (nagu näiteks väheoksüdeerunud kõrgmäestiku oolongid) tõttu paljud niiöelda...
Põlvkonnavahetus Hayashi teefarmis
Chado Teepood

Hayashi pereäri on lugu pärimusest ja uuendusest. Vanameister Osamu jälgib korjet põllu ääres vilust. Ta vaatleb toimuvat pikaldaselt ja tähelepanelikult. Juba mitu aastat tagasi taandas ta end nõuandvasse rolli ja andis pere teeaedade haldamise üle oma pojale Shutarole. Shutaro on viienda põlvkonna teefarmer. Juba lapsena toimetas ta taimede vahel, suundudes hiljem sarnaselt oma isale enne teeärisse naasemist ülikooli põllumajandust õppima. Edukas põlvkonnavahetus on teemaailmas tõsine väljakutse, kuna noorem pere eelistab tihtipeale raskele maatööle linnas õnne otsimist. Hayashi teeäri pereliini jätkuvus on muljetavaldav – esimese teeaia rajas Kirishima mäeaheliku jalamil asuvale platoole Shutaro vanavanavanaisa 19. sajandi viimastel aastatel. Noor Shutaro tajub...