Kuidas teega algust teha?

Tee valmistamine Teeliigid

Meie juurde teepoodi esmakordselt külla sattudes võib valik võtta esmapilgul silme eest kirjuks. Kui supermarketi teelettidel vaatavad vastu vähemalt erinevate piltide ja värvidega pakid, mida lähemalt uurides võib asjas selgust saada, siis Chados võib teinekord tekkida tunne, et tahaksin midagi, aga ma ei tea mida... Või et ei oskagi päris täpselt küsida, kõik tundub ühtviisi põnev ja võõras. Uskuge meid, see tunne on paljudel! Ning meie töö suur mõte ja püüdlus ongi olla see lüli tee ja teehuvilise vahel.

Tihti küsime esmalt, et mida sa teelt ootad. Kuna teede eri sordid on niivõrd erinevad, siis on neil loomulikult ka väga eriilmelised iseloomud. Vahest on lihtsam mõelda, millises olukorras ja kohas soovid teed juua. Kas pigem osana hommikurituaalist, mõnusa pärastlõunase turgutajana või õhtul perega aega veetes? Kas enamasti omaette muude tegevuste kõrvale või ühekordse erilise sündmusena koos kalli külalisega? Sellest lähtuvalt saab juba teed sorditi edasi avastada.
Kuid õnneks või paraku pole tee alati ainult üheselt mõistetav. Tee on tundlik taim ning oodata, et ta ergutaks, rahustaks või seedimist soodustaks, on hea lähtepunkt, kuid alati peab arvestama igaühe isikliku mõjuga. Kõik see on tema võimuses, ent tihti on teel inimese organismidele üsna erinev mõju ning nii jääb üle vaid esmalt järgida häid soovitusi ning siis edasi lähtuda juba oma enesetundest. Huvitaval kombel võib tee puhul tihti koos käia näiteks äratav ja keskendumist soodustav mõju. Väga üldistavalt võttes võib nõu anda, et heledad teed, milles on rohkelt pungi ja nooremaid lehti (rohelised, valged, heledad oolongid, sheng puerhid) kalduvad elavama oleku poole ja tumedamad (punased e mustad, tumedad oolongid, shou puerhid) rahulikuma poole. Ent see oleneb suuresti ka teelehtede päritolust, töötlemisviisist ja teepuude vanusest. Soovitame ühte teed proovida järjestikustel päevadel ja õrnemalt-tugevamalt valmistatuna, nii võib avaneda tema erinevaid tahke.

Siis on muidugi oluline küsimus veel selles, kas sooviksid hoopis teed, millesse on segatud maitsvaid lisandeid – puuviljatükke, õisi, ürte ja vürtse? Või eelistad ilma lisanditeta teed? Viimane ei tähenda muidugi, et sel eri maitseid poleks, lihtsalt need on õrnemad, nüansirikkamad ning tihti mitmeid tuttavaid aroome-maitseid meenutavad. Lisanditeta teed pakuvad samavõrra, kui mitte enam, üllatusi kui kindlate lisatud maitsetega teed. On täiesti hämmastav kogeda, kui erinevad on teetaime ehk Camellia Sinensise eri sortidest valmistatud, eri piirkondades kasvanud ja eri viisil töödeldud teelehe tõmmised.
On ju tuntud tõde, et mis ühele on maitsev ja rahustav, on teisele kibe ja vastumeelt. Inimeste maitsed on ääretult erinevad ning üht head teed soovitada ongi sellepärast peaaegu võimatu! Muidugi, alati on väga tore, kui avatud maitsega külaline soovib meie enda isiklikku lemmikut proovida, soovitame rõõmuga! Ning alati tasub usaldada ka oma lõhnameelt – teepoes erinevate teelehtede vahel valikut langetades annab lehtede lõhn olulist teavet selle kohta, kuidas antud tee sulle sobida võib. 

Nagu paljude asjadega, siis on ka teega hea algust teha pikkamisi ja tähelepanelikult. Ning muidugi lihtsalt. Tee oma igapäevaellu kaasamine ei eelda suuri väljaminekuid ja uute serviiside hankimist, et teed "õigesti" valmistada. Piisab algul lihtsalt teest. Kui huvi süveneb ja ühtäkki see loomuliku vajadusena ilmneb, küll siis leiavad ka kausid ja kannukesed su koju oma tee. Esialgu piisab väikesest kogusest teelehtedest, mida võid lasta tõmmata näiteks "pätikohvi" stiilis oma tassi põhjas. Selleks on hea valida suurema lehega teed, nii vajuvad need veega kokkupuutes kenasti nõu põhja ning puuduvad ka täpsed grammid ja tõmbeajad. Lihtsalt eelsoojenda kuuma veega oma tass, lisa näpuotsatäis teelehti (u 1tl) ja kalla peale kuum vesi. Kui juues ühtäkki tee liiga kangeks muutub siis võib poole pealt alati kuuma vett lisada. Külma tassi esmalt kuuma veega soojendamine (see vesi kalla ära ning aseta lehed sooja tassi) annab lehtedele hea "vahepeatuse" külma ja tulise oleku vahel – sedasi muutuvad nad väga aromaatseks ning avanevad pehmemalt ja rikkalikumalt.
Kui rääkida sõeladest ja filtritest, siis oluline on meeles pidada, et mida rohkem on teelehtedel veega kokkupuuteks ruumi, seda enam nad maitset ja aroomi pakuvad. Seega, mida suurem sõel, seda rõõmsam tee.

Ning veel üks, kui mitte kõige olulisem meelespea – igast kvaliteetsest teest saab (ja ta soovib seda!) teha mitu tõmmist! Vala lihtsalt samadele lehtedele uuesti kuum vesi peale ning näed, mida sel suurepärasel joogil veel varuks on! Nii saad tundma õppida teelehe võimekat, aegamisi avanevat iseloomu ja lisaks muidugi märksa rohkem teed juua!
Sama tee eri tõmmised võiksid jääda ühe päeva sisse, liiga pikalt seistes kaotavad teelehed oma värskuse ja meeldiva maitse. 

Tee on oma algupäralt lihtne ja arusaadav jook. Ta on inimese kaaslane pea kõikjal maailmas ning seetõttu on ka hulgaliselt eri valmistusviise. Aga soovitame esmalt läheneda teele tema kõige lihtsamas olekus – lehed ja vesi. Nii tuleb tee maitse ja mõju kõige paremini esile ning alles siis, kui tunned, et soovid, lisa maitse järgi lisandeid.
Teesid on küll palju erinevaid (meie poes kõigest sadakond, ent maailmas kümneid tuhandeid!) kuid enda lemmikut ei olegi vahest nii raske leida. Lihtsalt tee esimene samm, katseta midagi, tule ise poolele teele vastu ning võid üllatuda, et ka kõige harilikumaks peetud teel võib olla sulle varuks eriline elamus. 

Foto: Maria Kritsko
Tekst ja viimane foto: Emili Kolk


Vanemad postitused Uuemad postitused