Shincha, tõlkes “uus tee”, on kõige varajasem kevadine korje, mis toimub sõltuvalt aastast ja taimesordist nädal kuni kaks enne tavapärast aasta esimest korjet. Saagiks valitakse vaid kõige nooremad ja õrnemad vasttärganud lehed, mida aurutatakse väga lühidalt. Shincha on omamoodi kevadtervitus, esmane pilguheit ning sissejuhatus uude hooaega.
See, mida me tänapäeval matcha teeks kutsume, on pärit Hiinast Songi dünastia ajast. Kuid ka Jaapani teetseremoonial kasutatakse pulbrilist teed. Just seetõttu on matcha rohkem tuntud kui Jaapani, mitte Hiina tee. Kuigi pulberteesid toodetakse ka Hiinas, pole nad enamasti sama kvaliteetsed kui Jaapanis. Kuidas muutus Hiina traditsioon hoopiski Jaapani omaks?
Jaapani teed kõnelevad enamjaolt elegantsist ja väljapeetusest, täiusepüüdest. Need peened tumerohelised nõeljad lehed rabavad ülevoogava värskusega, teadvust avardava ja joovastava maitsepahvakuga, kus on tunda rohtjat magusust ja merd...
Viimaks tundub, et matchahullus on jõudnud Eestisse. Kohvikud, kes väljendasid varasemalt skeptitsismi, vihuvad vispeldada ning kes pole jõudnud veel reele, võtavad meiega ühendust. Isegi Selver müüb matchat! Oleme tunnistajateks, kuidas see superfood leiab lõpuks koha meie toiduahelas. Ma naeratan selle peale laialt, võttes sõõmu tassist, mis jätab mu ülahuulele kergelt roheka varjundi...