Soovitusi teega tutvumiseks

Tee valmistamine Teemõtisklused

Mõtlesime, et oleks vahva jagada mõningaid mõtteid teemal, kuidas tutvuda teega ning kuidas selle omadusi hinnata. Tee tundmaõppimisest võib kujuneda elukestev, üha arenev ja kiht-kihilt kooruv teekond, millel on kahtlemata oma rütm ning mida tagant kiirustada ei saa. Tihti satume kokku tõeliselt entusiastlike alustavate teesõpradega, kes proovivad järjest palju erinevaid teesid, viivad end kurssi hulga tee kohta leiduva informatsiooniga ning osalevad paljudes töötubades ja tseremooniatel. Kuigi selline pealehakkamine on tõeliselt sütitav siis peenhäälestamine ja sügavam tee tajumine vajab ennekõike aega. Seejärel õpihimu, kannatust ja kiindumust teetaime. Vaid nii saame oma teadmistega minna tõeliselt sügavuti – kiirustamata, tass tassi haaval. Meie põhiline soovitus võikski kõlada nii –  võtkem sel teekonnal aega, nautigem protsessi ning muidugi teed kogu tema laia spektri ulatuses!

Häälestumine – fookus ja tähelepanu

Tee kvaliteedi hindamine algab teravast fookusest ning aja võtmisest, kiirustades ei tule asjast miskit välja. See võib kõlada veidi kummalise või ülepaisutatud meeldetuletusena, eriti kuna suurema osa inimeste jaoks on tee valmistamine mõnus hobi või teiste tegemiste taustaks valmiv jook. Kui nii, siis vahest ongi see lihtsalt meenutus meile endile, kellel on väikese teepoe pidamise ning tihti kibekiirete asjatoimetuste vahel ülioluline ülesanne – maitsta ja võrrelda teesid, et seeläbi neid tundma õppida, kirjeldada ja valikusse lisada. Seega, pane telefon hääletuks, lükka arvuti kaas kinni, pane märkmik eemale, lõpeta kaaslasega jutustamine. Tõmba paar korda sügavalt hinge ning püüa panna mõtted hetkeks kõrvale. Kui moment on loodud siis alustagem. Püüa oma arvamust ja hinnangut tee kohta hoida sõnastamata nii kaua kui võimalik, isegi esimesi sõõme võttes. Lase oma meeltel öelda esimene sõna…


Esmamulje

Alustagem teelehtede kujuga. Lehtede väljanägemine võib anda aimu tee natuurist – esmalt lihtsalt see, kas tegu on pungade, väiksemate või suuremate lehtede või hoopis vartega. Olenevalt sordist võib pungade ja väiksemate lehtedega tee olla heledam, õrnem ja ergutavam ning vanemate ja suuremate lehtedega tee pigem täidlasem, tanniinirikkam ja astringentsem, vartest valminud tee soovib aga pikemaid tõmmiseid ning on maitselt lihtsam. Vaatle lehti – kas tegu on koogiks pressitud tee või lahtiste lehtedega, kas lehed on terved või väiksemad tükikesed? Kuna tihti teelehed pärast sorteerimist segatakse siis peaks näha olema ka see, kas tegu tundub olevat paljude eri suuruses lehtede seguga või on lehed enam-vähem sarnased.

Paljude teede lehekuju ja värvust vaadates saab tee kohta teada nii mõndagi. Võtame näiteks klassikalise Long Jingi rohelise tee – kõrgema kvaliteediga tee lehed peaksid olema heleda ja pakatava rohelise värvusega, pigem paksemad ja elujõulise välimusega ning kõige kõrgema sordi teelehti peaks katma õrnad heledad udemed. Vastupidiselt madamala klassi Long Jingi tunneb ära tumedate ja õhemate, paberisarnaste lehtede järgi. Lehe värv räägib oksüdatsioonist ja lehtede praadimisest. Vanemate teede puhul räägib see ühtlasi vananemisprotsessist. Vaata kindlasti teelehti ka pärast tõmmiste tegemist – ka seal võid hakata ajapikku mustreid ja sarnasusi märkama!

Kauaoodatud hetk – tee maitsmine

Tassitäie tee puhul ei mängi miski suuremat rolli kui vesi. Seetõttu soovitame teesid võrreldes kasutada sellist vett, millega oled kõige enam tuttav ning varem teed valmistanud. Sama kehtib ka valmistusnõude ja -meetodi kohta. Professionaalsed teedegusteerijad lasevad teel tihti tõmmata nii kaua, kuni jõutakse äärmuslikult kange tõmmiseni – seeläbi paljastab tee hästi oma teravaid nurki. Selline valmistusviis ei vii tingimata kõige maitsvama tassitäie teeni, enamikel juhtudel on tõmmis väga tugev, mõru ja kootav. Meie Chados eelistame ja oleme pigem huvitatud sellise tõmmise valmistamisest, millist igapäevaelu kontekstis ka juua naudiksime.

Soovitame alati oma teevalmistamise nõud kuuma veega eelsoojendada – vala keenud vesi kannu, kalla see ära ning siis aseta kannu teelehed. See tegevus aitab paremini hoida soovitud temperatuuri (keenud vee toatemperatuuril anumasse valamine jahutab vett koheselt ligi 10 kraadi) ning annab võimaluse teel pehmemalt avaneda, andes endast esmalt märku võrratu aroomiga, mis soojas kannus teelehtedelt hingub. Ka pärast tõmmise tegemist nuusuta valmistusnõu kaant ja kuumi märgi teelehti. Võta hetk, et aroomi sügavalt tunda, selle nüansse, arengut ning pane tähele meeldivaid/ebameeldivaid aistinguid ninas.

Kui võtad teest sõõme siis katsu esmalt maitset eirata. Ka selleks tuleb kohe peatselt aeg, et täheldada ja kirja panna kõik seosed, mälestused, sarnasused ja kujutlusvõime lennud mis on kahtlemata väga oluline osa tee nautimisel. Siiski, me ei saa väita, et õunad oleks pirnidest paremad. Tee kvaliteedi hindamisel on vahest rohkem abiks tee tekstuuri, sujuvuse ja maitse muutumise tajumine, mille omakorda saab jaotada eri etappideks – esmane kokkupuude, areng ning lõppfaas või järelmaitse – milles omakorda kõigis mängib rolli maitse keerukus ja kestvus. Vana Hiina ütluse kohaselt mida rohkem inimene teed joob seda rohkem hakkab ta jooma tee „keha”. Teisisõnu, juues rohkem teed hakkad ajapikku maitsest enam hindama tee tekstuuri ja tunnet.

Hoia teed mõned sekundid suus, siis neela ning võta hetk mil püüad tabada potentsiaalseid veidrusi või „vigu” maitses, olgu siis kehvast lehtede töötlemisest või vanemate teede puhul hoiustamisest tingitud. Keeruline võib olla kokku viia, mis tuleneb millest. Märka, kas see nüanss kordub tõmmisest tõmmisesse, kas see muutub või sootuks kaob. Näiteks mõned oolongid võivad olla liigselt röstitud või hapukad, mõned puerhid liigselt suitsused või kuivad ja kootavad kui neid on hoiustatud pikalt liiga kuivas keskkonnas. Pane tähele ka tõmmise viskoossust ja paksust. Parimate teede joomisel tekib tunne justkui ei peakski teda neelama, jook liigub niivõrd sujuvalt suust edasi ning jätab jooja suulaele kumava magususe ühes väljahingates tekkiva jahutava mündise aistinguga. Hiina keeles on palju spetsiifilisi termineid erinevate teest tekkida võivate aistingute kohta suus, kurgus ja ninas kuid neist räägime pikemalt millalgi teine kord. Viimaks lase teel tassis seista kuniks see maha jahtub ning tunne külma tõmmise aroomi ja maitset ehk hiina keeles lengxiangi.


Tee energeetika

Mida rohkem teed juua seda enam saab antud momendiks sobiva tee valimisel määravaks mitte niivõrd tee aroom ja maitse, vaid pigem enesetunne, mida selle tee joomine soodustab. Lõhnast ja maitsest saab seejuures meeldiv lisand. Tee energeetika on keerukas ja äärmiselt subjektiivne teema, mis sõltub paljudest asjaoludest – inimese üldine tundlikkus, eelmised kogemused teega ning suhtumine teesse. Ühte ja sama teed võivad juua kõrvuti kaks inimest, kellest esimesele pakub jook sügavat sisekaemuslikku kogemust ning teise jätab õlgu kehitades mõtlema, et see on ju vaid üks tee. Just seetõttu tavatsetakse öelda, et parim kvaliteet peitub alati peensustes ning suurepärane tee ei tule valjult end peale suruma ning oma headust tõestama vaid on üks neist, kes võib teravdamata silmal kergesti märkamatust jääda.

Tee energeetika paremaks mõistmiseks tuleb võtta ette pikem istumine antud teega ning veelgi parem kui sama teed mitmel järjestikkusel päeval pühendunult juua. Võid  seejuures tähele panna, et tee võib korrast-korda vägagi erinev tunduda, isegi kui püüad teda täpselt samamoodi valmistada. Et mitte liialt metafüüsiliseks muutuda siis tasub lihtsalt märgata, et tee joomise kogemus on alati tee, sinu hetkeoleku ja ümbritseva summa. Seega on hea teed hinnates hoida avatud meelt ning olla aldis teest tekkinud arvamuse ja tunde muutumisele – just nagu inimesed, nii ka tee muutub ajas.

Lõpetuseks

Loodetavasti kõik ülalöeldu viitab ja suunab mõtlema teest laiemalt ning annab mõningaid mõtteid, mis nurkade alt sellele taimele läheneda. Viimaks mainiksime veel seda, et alati tasub läbiproovitu panna mingisse konteksti, taustsüsteemi. Sada eurot kilo maksev tee on suure tõenäosusega madalama kvaliteediga kui kümme korda enam maksev. Kindlasti pole hinna ja kvaliteedi suhe alati ja kõikide teede osas adekvaatne kuid paljudel juhtudel, kui tegu pole just suure pettasaamisega, on seos olemas. Meie arvates võib proovida teest mõelda mitte kui lihtsalt „hea” ja „halb” vaid pigem võrrelda teda teiste endale sarnaste teedega ning seeläbi paigutada ta omas kontekstis omale kohale. Kuid nüüd jääb veel üle teha ainult üht – lõputult katsetada, maitsta, proovida, võrrelda ja tundma õppida teed!


Vanemad postitused Uuemad postitused