Tulest sündinud - Jiri Langi keraamika

Keraamika

Mäletan, kui kunagi ammu Tšehhis reisides sattusin esmakordselt ühes teepoes silmitsema külgsangaga kannu – seal nimetati sellist sorti kannu armsalt linnukannuks ja kui vaadata kannu profiili, pole raske aru saada miks. Seda sorti kuju on inspireeritud iidsest Hiina ravimtaimede keetmiseks mõeldud kannust ja hilisemast Jaapani kyusu teekannust, millest valmistatakse sencha teed. Tšehhil on tänu oma geoloogiale pikk ja rikkalik keraamika valmistamise ajalugu ning koheselt pärast Nõukogude Liidu lagunemist hakkasid avanema erinevates Tšehhi linnades boheemlaslikud teemajad, mis muutsid riigi kiiresti Euroopa üheks kõige rohkem teest läbi imbunumaks riigiks per capita. Aasiapärased teemajad andsid kohalikele keraamikutele uue väljundi ning ühendasid teehuvilisi inimesi ja mõttekaaslasi, luues omamoodi erilisi kogukondi.

Jiri Lang on töötanud saviga juba peatselt kakskümmend aastat. Algusaastatel, enne teekeraamika valmistamiseni jõudmist, tegi ta savist kujukesi ja läänelikku köögikeraamikat. 2010. aastast hakkas eksperimenteerima potikedraga ning kaks aastat hiljem, olles inspireeritud Tšehhi "keraamikaskeene" kangelastest, vendadest Nikolast ja Jan Janskyst, ehitas ta oma elukoha juurde Strizovicesse oma isikliku puupõletusahju. Oma töös kasutatava savi ostab ta Tšehhi tootjatelt, glasuurid valmistab aga ise.

Me Chados oleme tema tegemisi jälginud mitmeid aastaid, aeg-ajalt pakkudes oma poes ka mõningaid tema töösid. Kui aga tema viimase põletuse näidiseid käes hoidsime, olime jalust rabatud. Pikem sang ja hea kaldenurk, kiirelt, teravalt ja täpselt valav tila, kannu tekstuur, kaal ja esteetika on kõik paigas. Neid kanne on rõõm kasutada nii nimetissõrm kaane nupul kui ka teistpidi, pöial nupul hoides. Kannudesse on vajutatud kiili ja merekarbi motiiv, nii nagu paljudel tema töödel.

Mahutavuselt jäävad need kannud 200-300 ml vahele ehk enamik leiavad nad olevat ideaalsed üksi või kahekesi (ehk isegi kolmekesi?) tee joomiseks, sõltuvalt siis tee serveerimise viisist. Kannud on kahes erinevas stiilis - glasuurimata ja glasuuritud. Glasuurimata kannud on poorsed ning savi mõjutab mõningal määral tee maitset, muutes seda mõnevõrra pehmemaks ja ümaramaks. Glasuuritud kannud hoiavad seevastu natukene paremini sooja ja on valmistavad "teravama" tassitäie teed, rõhutades tee ülemisi noote. Kui otsustad glasuurimata kannu kasuks, soovitame võtta teelehed koheselt pärast seanssi kannust välja, nii väldid poorse savi teega laagerdamist.  Näiteks tumedamad fermenteeritud teed on väga varmad jätma glasuurimata nõudesse oma maitsejälge.

Meid on alati kütkestanud puupõletuskeraamika - keraamiku jaoks pole tegu lihtsalt tehnikaga, vaid tihti ka mõtteviisi ja elustiiliga. Puupõletamine on traditsioonilisem teguviis, mis nõuab rohkem aega ja resursse, osavust ja kannatlikkust. See on raske füüsiline protsess, mis võtab aega päevi. Keraamika ahju õigesti paigutamine, järk-järgult umbes 1300 kraadini kütmine, jälgides sealjuures puude lisamise aega (intensiivsemas faasis võib olla vajalik puid lisada iga kolme minuti tagant), olles varasemalt ette valmistanud õiget sorti, niiskustaseme ja suurusega halud. Põletamisele järgneb ahju pikk jahtumine, täis ootusärevust. Seejärel selgub tõe hetk - täpne tulemus on osaliselt keraamiku kontrolli all ja ühtlasi ka kontrolli alt väljas. Tahma ja leegi poolt jäädavad nüansid, glasuuride reageerimine temperatuurimuutustele, romantiline ja robustne wabi-esteetika. Hea kann kombineerib endas teele sobiliku savi, esteetika ja funktsionaalsuse – kui nende kolme vahel on õige tasakaal, siis on olemas tõeline võimalus meelerahu pakkuvale harmooniale. Millegi poolest on puupõletatud kannu käes hoides erilisem tunne – keraamikas on rohkem iseloomu ja omanäolisust, meeldivat tahumatust. Kuna põletamiseks kulub palju puid, on keraamikute kogukonnas tegu omamoodi erilise sündmusena - võimalusena inimestel kokku tulla, ühiselt aega veeta ja kogemusi jagada, ühiselt oma töid põletada.

Meil on hea meel, et saame nüüd vastu peatselt saabuvat kevadet mõningaid neid erilisi kanne teiega jagada ja loodame, et kann leiab endale Sinu näol toreda kaaslase ja kodu – vastutasuks pakub ta hulgaliselt head teed ja nii terveks ühiseks eluks. Tule kae oma silmaga Chados, Uus 11, Tallinn (E-R 12-18, L 11-16)! Hetkel saadaval ainult koha peal poes!

 


Vanemad postitused Uuemad postitused